Zielarska Kuchnia z zielarką Agnieszką Prymaką
Za nami znakomite warsztaty zielarskie z Agnieszką Prymaką – założycielką marki Zielska Kolonia, które odbyły się w ramach projektu „Bioróżnorodność spod płota czyli rozpoznawanie i wykorzystanie pospolitych roślin z lokalnych ekosystemów” realizowanego przez Towarzystwo Przyjaciół Ziemi Wasilkowskiej im. ks. Wacława Rabczyńskiego w partnerstwie z naszą biblioteką.
Warsztaty skupione były na powszechnie dostępnych roślinach jadalnych, wykorzystaniu ich w codziennej diecie i prozdrowotnych właściwościach, jakie posiadają. Ze względu na porę roku pojawiło się wiele przepisów dotyczących wzmacniania odporności i walki z jesienno-zimowymi infekcjami. Uczestniczki spotkania dostały pokaźną dawkę wiedzy m. in. na temat wykorzystania w domowej diecie sosny i świerka, poznały przepis na domowy oxymel, nie zabrakło także pokazu na żywo oraz degustacji ziołowych przetworów.
Warsztaty zielarskie były bardzo cenną okazją do zwiększenia świadomości dotyczącej roślin jadalnych, które często traktowane są jako „bezużyteczne chwasty”, edukacji w kwestii samowystarczalności żywieniowej i poprawy jakości naszej diety oraz szerokiego zastosowania ziół w domowej apteczce, nie tylko w okresie jesienno-zimowym. Tak wiele możemy czerpać z darów natury, ważne jest jednak żeby wiedzieć jak robić to prawidłowo, z korzyścią dla swojego organizmu, a przy okazji smacznie.
Serdecznie dziękujemy za duże zainteresowanie warsztatami i za wspaniałe spotkanie!
Zadanie dofinansowane ze środków Województwa Podlaskiego w ramach Programu Regrantingowego „Małe granty ekologiczne 2024”.